Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.03.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.03.2019
ora 07.00 – 16.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Repede și Crișului Negru datorită precipitațiilor lichide căzute în interval și propagării și numai prin propagare pe cursul mijlociu și inferior al Prutului.
Pe râurile din Dobrogea, debitele au fost staționare, iar pe celelalte au fost în general în scădere.
Debitele se situează în general la valori peste mediile multianuale lunare, mai mici (30-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Negru, Târnava Mare, Bârzava, Moravița, Vedea, Argeş, Ialomiţa Bârlad, Prut, pe râurile din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișului Repede, Crișului Alb, Jiului, Oltului și bazinul superior al Timișului.
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal) existente, izolat, în bazinele superioare ale Lotrului şi Bistriţei au fost în restrângere și diminuare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15 – 16.03.2019 a fost în creștere, având valoarea de 6000 m3/s, sub media multianuală a lunii martie (6700 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și în creștere pe sectorul Calafat – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.03.2019
ora 07.00 – 17.03.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zonele montane și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri și Arieș.
Pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Argeș, Ialomița, pe cele din Dobrogea debitele vor fi în general staționare, iar pe celelalte râuri vor fi în scădere.
Scurgeri pe versanți, torenți, pâraie și creșteri mai importante de niveluri și debite se vor produce pe unele râuri mici din Maramureș și Transilvania, datorită precipitațiilor, mai însemnate, prognozate. 
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal) existente în bazinele superioare ale Lotrului şi Bistriţei vor fi în restrângere, diminuare și eliminare.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (6200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Calafat şi în creștere pe sectorul Bechet – Tulcea.