Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.08.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în scădere pe râurile din Crişana, Banat, pe cursurile inferioare ale Mureşului şi Jiului şi pe cursurile superioare ale Oltului, Putnei, Rm. Sărat şi Buzăului. 
Pe celelalte râuri debitele au fost în general staționare, exceptând cursul mijlociu al Oltului şi cursul mijlociu şi inferior al Buzăului  unde au fost în creştere uşoară  datorită propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe Bârzava şi Caraş și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe unele râuri din bazinele hidrografice: Someș (Ilișua, Lonea, Fizeș, Lăpuș și Cavnic), Mureș (Comlod, Vișa, Domald, Secaș, Râul Mare), pe Jijia şi pe cursurile  superioare ale  Siretului şi Prutului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.08 – 16.08.2017 a fost staţionar, având valoarea de 3500 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost  în scădere la Gruia şi pe sectorul Călărași – Tulcea, în creştere pe sectorul Calafat – Giurgiu și staționare la Oltenița.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.08 – 17.08.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staţionare, exceptând râurile: Putna, Rm. Sărat şi Buzău, cursurile inferioare ale râurilor: Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Jiu şi cursul superior al Oltului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte  datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (3500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi scădere pe sectorul Gruia – Calafat si la Tulcea, în creştere pe sectorul Bechet – Cernavoda şi relativ staţionare pe sectorul Hârşova – Isaccea.