Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.04.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 18.04.2017 ora 07.00

a) RÂURI 
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Drincea, Desnățui, Jiu, Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, cele din Dobrogea, bazinul mijlociu și inferior al Oltului și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Izei și Turului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Mici creșteri de niveluri și debite datorită precipitațiilor slabe căzute în interval s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din bazinele superioare ale Someșului, Mureșului, Oltului și afluenților de dreapta ai Siretului.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare,  mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din Dobrogea și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crișul Alb, Arieș, Timiș, Moravița, Nera, Cerna, Vedea, Suceava, Moldova, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, unele râuri din bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului și Oltului.    
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 17 – 18.04.2017 a fost relativ staționar, având valoarea de 3900 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).    
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet, Isaccea – Tulcea, la Tr. Măgurele și Cernavodă, în creștere ușoară la Zimnicea și Călărași și relativ staționare la Corabia și pe sectoarele Giurgiu – Oltenița și Hârșova - Galați.

Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 18.04 – 19.04.2017  ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor prevăzute și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Drincea, Desnățui, Jiu, afluenții de dreapta ai Oltului inferior și unii afluenți ai Dunării din județele Caraș-Severin și Mehedinți și numai prin propagare pe cursurile mijlocii și inferioare ale râurilor Vedea, Argeș, Ialomița și Buzău. 
Pe râurile din Dobrogea, bazinele superioare ale râurilor Vedea, Argeș, Ialomița, Buzău, afluenții Oltului mijlociu debitele vor fi în scădere, iar pe celelalte râuri vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri mai importante de niveluri şi debite pe unele râuri din Banat și vestul Olteniei datorită precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute.

b) DUNĂRE    
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere ușoară (4000 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere la Gruia și Cernavodă, relativ staționare la Calafat și pe sectoarele Tr. Măgurele – Călărași și Hârșova – Isaccea și în scădere pe sectorul Bechet – Corabia și la Tulcea.