Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.03.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 19.03.2017 ora 07.00


a)    RÂURI 
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someş (exceptând cursul inferior), Crasna (exceptând cursul inferior), Barcău (exceptând cursul inferior), Crişuri (exceptând cursurile inferioare), Mureş (exceptând cursul inferior), Bega (exceptând cursul inferior), Timiş (exceptând cursul inferior), Bârzava, Caraş, Nera, Cerna.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri semnificative de niveluri şi debite s-au produs pe unele râuri din Crişana şi vestul Transilvaniei.
Pe celelalte râuri au fost în general staționare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 20–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Bârzava, Suceava, Moldova, Bistrița, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Prut (exceptând cursul superior al Jijiei) și afluenții Bârladului. 
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 8 din 17.03.2017.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 18.03 – 19.03.2017 a fost în scădere având valoarea de 7500 m3/s, situându-se peste media  multianuală  a  lunii  martie  (6700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Galaţi şi creștere pe sectorul Isaccea – Tulcea.


Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 19.03– 20.03.2017  ora 07.00

a)    RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureş, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna și în general staționare pe celelalte râuri.
În interval se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri, cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE, pe unele râuri mici din sud-vestul și nordul țării, datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide, însemnate cantitativ prognozate și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană. 
Rămâne în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 8 din 17.03.2017.

b) DUNĂRE    
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Galaţi şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.