Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.09.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 21.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinul hidrografic Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, cele din Dobrogea, cursurile inferioare ale Crișurilor, Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, unde au fost relativ staționare.
S-au înregistrat scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai însemnate de niveluri și debite datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă pe unele râuri din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Muntenia.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele superioare ale Vișeului, Ialomiței și Prahovei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe cursul superior și mijlociu al Siretului, pe afluenții Bârladului și Prutului și pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Mureșului, Oltului și Argeşului.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 34 din 20.09.2017.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 20.09 – 21.09.2017 a fost în creştere, având  valoarea  de 3700  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  septembrie  (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, relativ staţionare pe sectorul Zimnicea – Cernavodă şi în scădere pe sectorul Hârşova – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 21.09 – 22.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitațiilor prevăzute și propagării, exceptând râurile din bazinele superioare ale Oltului și afluenților de dreapta ai Siretului, unde vor fi în scădere și râurile din bazinul hidrografic Bârlad, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai însemnate de niveluri pe unele râuri din Crişana, Maramureş şi zonele de munte datorită precipitațiilor mai însemnate cantitativ prevăzute sub formă de aversă.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 34 din 20.09.2017.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectoarele Gruia – Zimnicea şi Cernavodă – Vadu Oii, în scădere pe sectorul Giurgiu – Oltenița și relativ staționare la Călărași și pe sectorul Brăila - Tulcea.