Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.04.2017 ora 07.00

          Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.04.2017 ora 07.00

a) RÂURI 
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, Olt inferior, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului și Timișului, bazinele superioare ale râurilor: Crasna, Barcău, Crișuri, Someșul Mic, Arieș, Mureș, Târnave, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret și ale afluenților săi de dreapta, Prut și Bârlad, unde au fost în scădere. 
Creșteri mai importante de niveluri, cu situarea în jurul COTELOR DE ATENȚIE, datorită efectului combinat al precipitațiilor căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării viiturilor  formate  anterior s-au înregistrat în bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad și afluenții mici ai Prutului.
Formaţiunile de gheaţă (curgeri de năboi) au fost în extindere pe unele râuri mici din zona de munte ai afluenţior de dreapta ai Siretului. 
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30–90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad, pe cele din Dobrogea, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Buzăului, pe unele râuri din bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Ialomiței.
A fost în vigoare Atenţionarea hidrologică nr.12 din 20.04.2017 până la ora 2000.

b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21 – 22.04.2017 a fost în creştere, având valoarea de 4200 m3/s, situându-se sub media multianuală a lunii aprilie (7900 m3/s).    
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Bechet şi Hârşova – Tulcea, în scădere pe sectorul Corabia – Olteniţa şi staţionare pe sectorul Călăraşi– Cernavodă.
 
          Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.04 – 23.04.2017  ora 07.00

a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prevăzute, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Someșul Mare, Bârlad, bazinele superioare ale râurilor Crasna, Barcău, Crișuri, Someșul Mic, Mureș, Olt, Bistrița, Moldova, Suceava, cursurile inferioare ale Argeșului, Ialomiței, Bizăului, cursul mijlociu și inferior al Prutului și afluenții săi, relativ staționare pe râurile din bazinele hidrografice Vedea, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, bazinele mijlocii și inferioare ale Oltului, Bistriței, Moldovei, Sucevei, bazinele superioare și mijlocii ale Argeșului, Ialomiței, Buzăului și în scădere ușoară pe celelalte râuri.
Pe râurile din bazinele hidrografice Bahlui, Bârlad și afluenții mici ai Prutului nivelurile se vor menține la valori mai ridicate ca urmare a precipitațiilor prevăzute și cedării apei din stratul de zăpadă. Pe unele râuri din aceste bazine hidrografice, în special din bazinele superior și inferior ale Bârladului, nivelurile se vor situa în jurul COTELOR DE ATENȚIE. 

b) DUNĂRE    
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Zimnicea şi Brăila – Tulcea, în scădere pe sectorul Giurgiu - Oltenița şi relativ staționare pe sectorul Călărași – Vadu Oii.