Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.09.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creștere datorită precipitațiilor înregistrate și propagării, exceptând râurile din bazinele superioare ale Jiului, Oltului, Vedei, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Trotușului, Bistriței, Moldovei și Sucevei, unde au fost în scădere. În bazinul Bârladului, în bazinul mijlociu și inferior al Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Crișul Repede, Ialomița, Bistrița, Buzău, în bazinele superioare ale Lăpușului, Crasnei, Crișului Negru, Crișului Alb, Barcăului, Begăi, Jiului, Argeșului, Moldovei, Trotușului, pe afluenții Mureșului superior și Someșului superior și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe cursul superior al Siretului, pe afluenții Bârladului și Prutului și pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Mureșului, Oltului și Argeşului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21.09 – 22.09.2017 a fost în creştere, având  valoarea  de 3800  m3/s, egală cu media  multianuală  a  lunii  septembrie  (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Giurgiu şi relativ staţionare pe sectorul Olteniţa – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.09 – 23.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând Someșul Mic, Vedea, râurile din bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor și râurile din bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, unde vor fi în scădere și râurile din bazinul hidrografic Bârlad, cursul mijlociu și inferior al Prutului și cele din Dobrogea, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai însemnate de niveluri pe unele râuri din centrul și nord-estul țării datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (4100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și staționare pe sectorul Brăila - Tulcea.