Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 22.12.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 21.12.2018
ora 07.00 – 22.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Cerna şi Nera, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Suceava, Moldova, Trotuș, cursul mijlociu și inferior al Siretului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu şi inferior, pe unele râuri din Dobrogea şi mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Lăpuș, Crișul Negru, Bistra, Moravița, Nera, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului (Topliţa, Comlod, Feernic, Râul Mare, Râul Galben).
Formațiunile de gheață (gheaţă la mal, pod de gheaţă și năboi) existente pe râurile din Maramureș, Crișana și izolat pe cele din Banat au fost în diminuare și ușoară restrângere,  iar pe râurile din centrul, estul și sudul țării s-au menținut fără modificări importante.
Curg sloiuri pe râul Prut la intrarea în țară și pe afluentul său Bașeu și năboi (zăpadă înghețată în albie) pe Mara, Oltul superior,Ialomița și afluentul său Ialomicioara, Siretul mijlociu, Moldova inferioară și afluentul său Ozana și pe Bistrița superioară.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 21 – 22.12.2018 a fost în scădere, având   valoarea de  3200  m3/s,   sub  media  multianuală  a  lunii decembrie  (5200 m3/s). 
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și în creștere pe sectorul Călărași – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 22.12.2018
ora 07.00 – 23.12.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere pe râurile din jumătatea de vest a țării datorită efectului combinat al precipitațiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă, evoluției formațiunilor de gheață și propagării și în general staționare pe celelalte râuri.
Datorită efectului combinat al cedării semnificative a apei din stratul de zăpadă pe fondul temperaturilor pozitive și a precipitațiilor lichide prognozte se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe unele râuri mici din Maramureș, Crișana și Banat cu posibile efecte de inundaţii locale și creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE.
Formațiunile de gheață se vor menţine fără modificări importante, exceptând râurile din Maramureș, Crișana și Banat, unde vor fi în restrângere și diminuare. 
Intră în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ NR. 57 din 21.12.2018.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (3100 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi în creştere pe sectorul Hârșova – Tulcea.