Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.04.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
22.04.2022 ora 07.00 – 23.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Olt, Vedea, Argeş, Ialomița, Bârlad, Prut (exceptând sectorul amonte Stânca – Costeşti), bazinul inferior al Jiului şi râurile din Dobrogea, unde au fost staționare.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul inferior al Mureșului și bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb și Jiului, debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, mai însemnate cantitativ, sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30 – 80%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe cursul superior și mijlociu al Someșului Mic și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Târnava Mare, Moravița, Nera, Cerna, Vedea, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, Prut (aval Stânca-Costești), pe unii afluenți ai Sucevei, pe afluenții din bazinul inferior al Bistriței și cursul mijlociu și inferior al Trotușului. 
În interval au fost emise trei ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice:            Gladna – Firdea (110+2)-jud.TM și Tău – Soceni (60+8)-jud. CS.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 22.04.2022 – 23.04.2022 a fost  staționar,  având   valoarea   de   5300   m3/s,   sub   media  multianuală  a  lunii  aprilie (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Bechet și Cernavodă – Tulcea, în creștere pe sectorul Corabia – Olteniţa şi staţionare la Călăraşi.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
23.04.2022 ora 07.00 – 24.04.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, cedării apei din stratul de zăpadă și propagării, pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Putna, Trotuș, bazinul superior al Crișului Repede, bazinul inferior al Mureșului și bazinele superioare și mijlocii ale Crișului Negru, Crișului Alb și Jiului.
Pe râurile râurile din bazinele hidrografice: Olt, Vedea, Argeş, Ialomița, Bârlad, Prut (exceptând sectorul amonte Stânca – Costeşti), bazinul inferior al Jiului şi râurile din Dobrogea, debitele vor fi relativ staționare și în scădere pe restul râurilor.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite și pe alte râuri mici din zonele de deal și de munte, mai ales pe cele din jumătatea de nord a țării, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi în scădere (5100 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Tr. Măgurele, relativ staționare la Zimnicea și pe sectorul Brăila – Tulcea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Vadu Oii.