Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.09.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 23.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor înregistrate și propagării pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someș (exceptând Someșul Mic), Crasna, Barcău, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Suceava, Moldova, Bistrița, bazinele mijlocii și inferioare ale Crișurilor, bazinele superioare ale Mureșului și Prutului și doar datorită propagării pe cursurile inferioare ale Mureșului, Trotușului, Putnei, Rm. Sărat și Buzăului. 
Pe celelalte râuri, debitele au fost  în scădere, exceptând bazinele râurilor Vedea și Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Prutului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crișuri, Bega, Caraș, în bazinele superioare ale Barcăului, Arieșului, Timișului, Jiului, Ialomiței, Buzăului, Bistriței, și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe cursul superior al Siretului, pe afluenții Bârladului și Prutului și pe unele râuri din bazinele hidrografice ale Mureșului, Oltului și Argeşului.
În interval au fost emise o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE și cinci ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE PENTRU FENOMENE IMEDIATE.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 36 din 22.09.2017.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 22.09 – 23.09.2017 a fost în creştere, având  valoarea  de 4100  m3/s, egală cu media  multianuală  a  lunii  septembrie  (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Olteniţa, în scădere pe sectorul Călăraşi – Cernavodă şi relativ staţionare pe sectorul Hârşova – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 23.09 – 24.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creştere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, cursul inferior al Mureșului, cursurile mijlocii și inferioare ale Sucevei, Moldovei, Bistriței și cursul superior al Prutului.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi în scădere, exceptând bazinele râurilor Vedea și Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului, Oltului, Argeșului, Ialomiței, Prutului și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundații locale și creșteri mai însemnate de niveluri pe unele râuri mici din vestul și nordul țării datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 36 din 22.09.2017.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (4500 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii și staționare pe sectorul Brăila - Tulcea.