Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.09.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 25.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Vișeului, Turului,  Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Ialomiței, Buzăului, Sucevei, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului, Someșului Mic, Crișului Alb, Crișului Negru, Mureșului, Arieșului și Siretului, cursul  superior al Prutului, unde au fost în creștere prin  propagare și râurile din bazinele hidrografice Vedea, Argeș, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, bazinul inferior al Oltului, unde au fost relativ staţionare.
Mici creșteri de niveluri și debite s-au mai înregistrat și pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Suceava, Moldova și Jijia datorită precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Someş, Crișuri, Caraș, Nera, Jiu, Buzău, Putna, Rm. Sărat, Bistriţa, Suceava, bazinele superioare ale Mureșului, Ialomiței, Prahovei, pe unele râuri din bazinul inferior al Argeșului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe Lotru, Râul Doamnei, Bârlad, Jijia și pe unele râuri din bazinul Mureșului.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 24.09 – 25.09.2017 a fost în creştere, având  valoarea  de 5000  m3/s, peste media  multianuală  a  lunii  septembrie  (3800 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 25.09 – 26.09.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scǎdere, exceptând cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, cursul mijlociu și inferior al Siretului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Vedea, Argeș, Bârlad, cele din Dobrogea, bazinele mijlocii și inferioare ale Argeșului și Prutului, unde vor fi relativ staţionare.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din sud-vestul țării și zonele de deal şi de munte datorită precipitațiilor slabe prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (5400 m3/s).
Pe tot sectorul aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere.