Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 26.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general în scădere, exceptând bazinele superioare ale râurilor: Vișeu, Iza, Someșul Mare, Suceava, Moldova și Bistrița, unde au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și doar prin propagare pe cursurile inferioare ale: Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, Timișului, Bârzavei, Carașului, Nerei și Prutului.
Pe râurile din bazinele: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, pe afluenții Prutului și pe râurile din Dobrogea, debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100 % din normalele lunare) pe unele râuri din bazinul hidrografic Jiu și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crişul Repede, Târnave, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului şi Prutului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și Argeșului superior.
În interval au fost emise trei ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 25 – 26.05.2018 a fost staţionar, având valoarea de 5300 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Calafat și Brăila  – Tulcea,  staționare  pe  sectorul    Bechet – Corabia și  în  creștere   pe   sectorul  Tr. Măgurele – Vadu Oii.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.05.2018 – 27.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna şi Prut unde vor fi în scădere ușoară.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din sudul şi nord-vestul ţării şi din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Bechet, staţionare pe sectoarele Corabia – Tr.Măgurele şi Isaccaa – Tulcea şi în creştere pe sectorul Zimnicea – Galaţi.

Anunțuri Anunțuri