Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.05.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
  Debitele au fost în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor Crasna, Barcău, Crișul Repede, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Prut, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele hidrografice Bega Veche, Moravița, afluenții Prutului, cursurile inferioare ale Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului (sector Arad – Nădlac), Carașului, Nerei, Cernei, cursul mijlociu și inferior al Jiului, cursul superior și mijlociu al Prutului, unde au fost în scădere.
Scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite s-au înregistrat pe unele râuri din bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului, Begăi, Timișului, Nerei, bazinul mijlociu al Someșului, unii afluenți ai Argeșului superior, Mureșului mijlociu și inferior și Oltului inferior datorită precipitaţiilor căzute în interval sub formă de aversă.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Hăuzeasca la stația hidrometrică Fîrdea (180)-jud.TM.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-70% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste 100 % din normalele lunare) cursul superior al râului Bega și cursul inferior al Jiului și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Crişul Repede, Târnave, Iara, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, pe afluenții Crișului Negru, Buzăului, Trotuşului şi Prutului, pe unii afluenți ai Oltului mijlociu și Argeșului superior.
În interval au fost emise nouă ATENŢIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26 – 27.05.2018 a fost în scădere, având valoarea de 5200 m3/s, sub media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Corabia, relativ saționare pe sectoarele Tr. Măgurele – Oltenița și Isaccea – Tulcea și în creștere pe sectorul Călărași – Galați.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.05.2018 – 28.05.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Prut, unde vor fi în creștere prin propagare și cursul superior și mijlociu al Prutului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite pe unele râuri mici din vestul, sud-vestul, centrul țării şi zonele de munte datorită precipitaţiilor prevăzute sub formă de aversă.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staționar (5200 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea, staţionare pe sectorul Giurgiu – Oltenița şi în creştere pe sectorul Călărași – Tulcea.

Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri