Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.07.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită efectului combinat al precipitaţiilor căzute şi propagării pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad, bazinele mijlocii și inferioare ale râurilor: Mureș, Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Buzău, Prut, bazinul superior și mijlociu al Crișului Alb și pe cursurile inferioare ale Timișului și Bârzavei.
Creșteri izolate de debite s-au produs și în bazinele hidrografice: Someș, Crișul Negru, Târnava Mare, Târnava Mică, Nera, Olt, Argeș și Ialomița.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Argeș inferior debitele au fost relativ staționare, iar pe celelalte râuri, în general, în scădere.
În interval s-au situat:
- la COTA DE PERICOL – râul Sighișoara la stația hidrometrică Brazii (300) – jud. AR;
- peste COTA DE ATENȚIE - râul Orăștie la stația hidrometrică Grădiștea de Munte (65+13) – jud. AR.
Se situează peste:
- COTA DE ATENŢIE râul Siret la staţia hidrometrică Drăgeşti (300+10)- jud. BC.
În interval au fost emise două ATENŢIONARI şi patru AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr.51 din 25.07.2018.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26 – 27.07.2018 a fost În creştere având valoarea de 3700 m3/s, sub media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectoarele Gruia – Bechet, Zimnicea – Călărași și la Galați și în scădere pe sectoarele Corabia – Tr. Măgurele, Cernavodă – Brăila și Isaccea - Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.07.2018 – 28.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită efectului combinat al precipitaţiilor prognozate şi propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, din bazinul mijlociu și inferior al Someșului unde vor fi, în general, în scădere și cele din bazinul Vedea, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului, bazinele inferioare ale Oltului și Ialomiței unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râuri mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai însemnate de niveluri și debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE în zonele de deal și de munte din nordul, centrul și estul țării.
Se menţine AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr.51 din 25.07.2018.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creștere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Hârşova şi Galați – Tulcea şi staţionare pe sectorul Vadu Oii – Brăila.