Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.11.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.11.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Caraş, Nera, Cerna şi pe cursurile inferioare ale Barcăului, Crasnei şi Crişurilor şi în general staţionare pe celelalte râuri.
S-au înregistrat creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi de munte din jumătatea de vest a ţării, ca urmare a precipitaţiilor căzute in interval şi propagării.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişuri, bazinele superioare ale Ialomiţei, Bistriţei, Trotuşului, Buzăului, bazinul inferior al Begăi, pe unii afluenți ai Mureșului şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinul Bârladului. 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.11 – 27.11.2017 a fost în scădere, având  valoarea  de  4700  m3/s,  peste  media  multianuală  a  lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în creştere pe sectorul Brăila – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.11.2017 – 28.11.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Târnave, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Suceava, Moldova, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm. Sărat, Buzău, bazinele superioare ale Mureşului, Jiului şi pe râurile din Dobrogea şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe râurile din zonele de deal şi de munte din centrul şi vestul ţării, ca efect al precipitaţiilor prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4700 m3/s).
În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în general în scădere.