Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.07.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 28.07.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagǎrii pe râurile din bazinele hidrografice: Olt, Argeș, Vedea, Ialomița, Siret, Prut, bazinul superior al Jiului și pe râurile din Dobrogea. Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinul superior al Mureșului, unde au fost staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri semnificative de niveluri și debite datorită precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri din sud-estul țării și zona de munte. Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova, bazinele superioare ale Crișului Alb și Ialomiței, bazinele inferioare ale Jiului și Begăi, bazinul mijlociu și inferior al Buzăului şi pe râurile din Dobrogea. 
În interval au fost emise: o AVERTIZARE HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate și 10 ATENȚIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 27 – 28.07.2017 a fost staţionar, având valoarea de 2500 m3/s, situându-se sub  media  multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Calafat, în scădere pe sectorul Bechet – Olteniţa şi staţionare pe sectorul Călăraşi – Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 28.07 – 29.07.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datoritǎ precipitaţiilor prognozate şi propagǎrii pe râurile din bazinele hidrografice: Siret, Prut, bazinul inferior al Ialomiței, Oltului superior și pe râurile din Dobrogea. Pe celelalte râuri debitele vor fi în general in scădere.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de niveluri și debite cu posibile depasiri ale COTELOR DE APĂRARE datorită precipitațiilor sub formă de aversă prognozate pe unele râuri mici din jumatatea de est a tarii, cu probabilitate mai mare pe unele rauri mici din judetele: Buzau,Galati,Tulcea, Constanta si Vrancea.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (2600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier  debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Tr.Măgurele şi Galaţi – Tulcea, în scădere pe sectorul Zimnicea – Cernavodă şi staţionare pe sectorul Hârşova – Brăila.