Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.07.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.07.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în creştere datorită precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Ialomița, Siret (exceptând bazinele Suceava şi Moldova), Prut (exceptând cursul său superior) și pe râurile din Dobrogea. 
Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere, exceptând râurile din bazinele Mureș şi Vedea, unde au fost staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici şi creşteri semnificative de niveluri și debite datorită precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval sub formă de aversă s-au înregistrat pe unele râuri din sud-estul țării și zona de munte. Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Prahova, bazinele superioare ale Crișului Alb și Ialomiței, bazinele inferioare ale Jiului și Begăi, bazinul mijlociu și inferior al Buzăului şi pe râurile din Dobrogea. 
În interval au fost emise: două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și două ATENȚIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
În intreval s-au situat peste: 
- COTA DE PERICOL: râul Teliţa la staţia hidrometrică Poşta (200+10)-jud. TL
- COTELE DE ATENŢIE: râurile la staţiile hidrometrice: Taiţa – Satu Nou (250+17)-jud. TL, AgiCabul – Cuza Vodă (150+20)-jud. CT, Topolog – Saraiu (300+90)-jud. CT şi Lumina – Valea Neagră (225+21)-jud. CT 
 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28 – 29.07.2017 a fost în creştere, având valoarea de 2600 m3/s, situându-se sub  media  multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectoarele Gruia – Tr. Măgurele şi Hârşova – Tulcea şi în scădere pe sectorul Zimnicea – Cernavodă.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.07 – 30.07.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general in scădere exceptând cursul mijlociu şi inferior al Siretului şi cursul inferior al Ialomiţei unde vor fi în creştere prin propagare.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (2800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier  debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Zimnicea şi Brăila – Tulcea, în scădere pe sectorul Călăraşi – Vadu Oii şi staţionare pe sectorul Giurgiu – Olteniţa.