Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
28.07.2022 ora 07.00 – 29.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Râul Negru, bazinele superioare ale Mureșului, Arieșului, Begăi, Timișului, Bârzavei, Nerei, Lotrului, Cibinului, Putnei și cursul inferior al Mureșului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri s-au mai înregistrat și pe unele râuri din zonele de munte din Carpații Meridionali și de Curbură, precum și pe unele râuri mici din centrul, sudul și estul țării, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval sub formă de aversă.
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli mai mici de 30%, mai mari (între 30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someşul Mic, Jiu, Ialomița, bazinul superior al Mureșului, bazinul mijlociu și inferior al Vedei, bazinul inferior al Argeșului și cursul superior și mijlociu al Bistriței.
În interval au fost emise șase ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
A fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 40 din 27.07.2022 până la ora 24:00.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 28.07.2022 – 29.07.2022 a fost staționar, având  valoarea  de 1900  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  iulie  (5350 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Isaccea şi staţionare la Tulcea.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
29.07.2022 ora 07.00 – 30.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general staționare, exceptând râurile din bazinele superioare ale Someșului Mic, Bistriței, Moldovei, Sucevei, bazinele superioare și mijlocii ale Mureșului, Arieșului, Timișului, Bârzavei, Nerei și cursurile mijlocii și inferioare ale Buzăului și Putnei, unde vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prevăzute și propagării.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din zonele de munte din jumătatea de nord a țării, ca urmare a precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (1900 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.