Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.11.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 29.11.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut, în bazinele inferioare ale Jiului și Oltului, pe râurile din Dobrogea și doar datorită propagării pe cursul Someșului, în bazinul mijlociu şi inferior al Mureşului şi în bazinele inferioare ale râurilor: Crasna, Barcău, Crișuri, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera și Cerna. Pe celelalte râuri debitele au fost în scădere, exceptând bazinul superior al Jiului, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crişuri, Arieș, Buzău, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Ialomiţei, Bistriţei, cursul inferior al Begăi, bazinul mijlociu și inferior al Jiului, pe unii afluenți ai Mureșului, Oltului, Argeșului superior şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinul Bârladului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 28.11 – 29.11.2017 a fost staţionar, având valoarea de 4600  m3/s, sub media multianuală a lunii noiembrie (4650 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brăila – Tulcea. 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 29.11.2017 – 30.11.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând râurile din bazinele: Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut, cursul mijlociu și inferior al Someșului, cursurile inferioare ale Mureșului și Oltului și râurile din Dobrogea, unde vor fi în creștere prin propagare.
Sunt posibile creșteri izolate de niveluri și debite pe unele râuri mici din sud-vestul țării datorită precipitațiilor slabe, prognozate.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (4600 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere la Gruia, în scădere pe sectorul Calafat – Galaţi şi staţionare pe sectorul Isaccea – Tulcea.