Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.05.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 
29.05.2021 ora 07.00 – 30.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost, în general, în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, propagării și cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă, cu excepția râurilor din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Bega, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, bazinul superior al Crișului Alb, bazinul superior și mijlociu al Timișului, unde au fost în scădere. Pe cursul mijlociu și inferior al Prutului debitele au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someș, Crasna, Crișul Alb, Mureș, Jiu, Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Bistrița, Moldova, Suceava, Sitna, cursul mijlociu al Timișului, cursul superior al Trotușului și pe râurile din Dobrogea şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Bega Veche, Bistra, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Jijia, Bahlui.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Ialomița la stația hidrometrică Siliștea Snagovului (450+6)-jud. IF.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE. 
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 45 din 29.05.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29.05.2021 – 30.05.2021 a fost în scădere, având valoarea de 7900 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere la Gruia și pe sectorul Zimnicea – Tulcea, în scădere pe sectorul Calafat – Corabia și staționare la Tr. Măgurele.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul
30.05.2021 ora 07.00 – 31.05.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi, în general, în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Crișul Negru, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, bazinul superior și mijlociu al Crișului Alb, bazinul superior al Jiului și cursul inferior al Prutului, unde vor fi în scădere. 
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APARARE, cu o probabilitate mai mare în zonele de deal și munte și pe râurile din jumătatea sud-estică a țării.
Se menține în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 45 din 29.05.2021.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (7900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere pe sectoarele Gruia – Calafat și Tr. Măgurele – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Bechet – Corabia.