Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
29.07.2022 ora 07.00 – 30.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Someșul Mare, Bistrița (afluent al Siretului), Trotuș, Putna, Rm. Sărat, Bârlad, Arieș, bazinul superior și mijlociu al Someșului Mic, bazinele superioare ale Mureșului și Oltului, afluenții Prutului și cursul inferior al Buzăului unde au fost în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă căzute în interval și propagării.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri s-au înregistrat  pe unele râuri mici din Maramureș, Transilvania și Moldova.
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli mai mici de 30%, mai mari (între 30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someşul Mic, Jiu (exceptând Amaradia), Ialomița, bazinele superioare ale Mureșului și Arieșului, bazinul mijlociu și inferior al Vedei, bazinul inferior al Argeșului, cursul superior și mijlociu al Bistriței și cursurile superioare ale Trotușului și Buzăului.
În interval au fost emise două AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și paisprezece ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 29.07.2022 – 30.07.2022 a fost în scădere, având  valoarea  de 1850  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  iulie  (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost  în scădere.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
30.07.2022 ora 07.00 – 31.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someșul Mare, Someșul Mic, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Siret, bazinul superior al Jiului, bazinele superioare și mijlocii ale Crișurilor, Mureșului, Timișului și Oltului, iar pe celelalte, vor fi în general staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte datorită precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, cu caracter torențial, izolat, mai însemnate cantitativ.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (1850 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în scădere.