Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.10.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 30.10.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere  ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval, celor prevăzute şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş superior, Olt superior şi mijlociu şi numai prin propagare pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Mureşului şi Buzăului. Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Bârlad, Prut, pe Mureşul mijlociu , pe Jiul superior şi mijlociu,  şi pe râurile din Dobrogea debitele au fost relativ staţionare, iar pe celelalte râuri debitele au fost în scădere.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Crişuri, Prahova, Suceava, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm.Sărat, Buzău, pe Arieşul superior, Jiul inferior, Oltul mijlociu şi pe cursul inferior al Ialomiţei.
În interval s-au înregistrat scurgeri importante pe versanti, torenti, pâraie şi creşteri mai însemnate de niveluri si debite ca urmare a precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe unele râuri mici din bazinul Lăpuşului.
În interval a fost emisă o ATENŢIONARE HIDROLOGICĂ PENTRU FENOMENE IMEDIATE.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 29 – 30.10.2017 a fost în creştere,  având   valoarea  de  3700  m3/s,  sub  media multianuală  a  lunii  octombrie  (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi relativ staţionar pe sectorul Hârşova – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 30.10.2017 – 31.10.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită propagării pe cursurile mijlocii şi inferioare ale râurilor din Maramureş, Crişana, pe cursul mijlociu al Oltului şi pe cursul inferior al Mureşului. Pe râurile din bazinul Prutului, Bârladului şi Dobrogei debitele vor fi staţionare, iar celelalte râuri debitele vor fi în scădere ușoară.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi , staţionare pe sectorul  Brăila – Tulcea.