Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.07.2022 ora 07.00

Situația hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul 
30.07.2022 ora 07.00 – 31.07.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate și propagării pe râurile din bazinele: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişuri, Mureş (exceptând Târnavele), Bega, Timiş, Bârzava, Moraviță, Caraş, Nera, Cerna, Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuş, Bistrița, Moldova, Suceava, bazinele superioare ale Jiului, Argeşului, Ialomiței şi bazinul superior şi mijlociu al Oltului.
Pe celelalte râuri debitele au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri s-au înregistrat  pe unele râuri mici din Maramureș, Crişana, Banat, Transilvania și Moldova.
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli mai mici de 30%, mai mari (între 30-70%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someşul Mic, Jiu (exceptând Amaradia), Ialomița, bazinele superioare ale Mureșului și Arieșului, bazinul mijlociu și inferior al Vedei, bazinul inferior al Argeșului, cursul superior și mijlociu al Bistriței și cursurile superioare ale Trotușului și Buzăului. Cele mai mari valori (peste normalele lunare) se înregistrează pe cursurile superioare ale Mureşului şi Putnei, pe unii afluenţi ai Trotuşului (Oituz, Caşin) şi ai Buzăului (Bâsca Mare şi Bâsca Mică). 
În interval au fost emise şapte AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și şaşe ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOIGCĂ nr. 41 din 30.07.2022.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice Timiş - Dambul Morii (100+20)-jud.BV şi R. Târgului - Voina (120+18)-jud. AG. 
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) în intervalul 30.07.2022 – 31.07.2022 a fost în staționar, având  valoarea  de 1850  m3/s,  sub  media  multianuală  a  lunii  iulie  (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost  în scădere uşoară.
 
Prognoza hidrologică pe râuri și Dunăre în intervalul
31.07.2022 ora 07.00 – 01.08.2022 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în creștere datorită precipitațiilor sub formă de aversă, prognozate și propagării exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vedea, Prut, Bârlad, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Argeşului, Ialomiței şi pe râurile din Dobrogea unde vor fi în general staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri pe unele râuri mici din zonele de deal și munte, mai ales din jumătatea de est a țării, datorită precipitațiilor prevăzute sub formă de aversă, cu caracter torențial, izolat, mai însemnate cantitativ.
Rămâne în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOIGCĂ nr. 41 din 30.07.2022, până la ora 16:00.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în țară (secțiunea Baziaș) va fi staționar (1850 m3/s).
În aval de Porțile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Calafat, relativ staționare pe sectorul Bechet – Oltenița şi în scădere pe sectorul Călăraşi – Tulcea.