Înapoi

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.10.2017 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 31.10.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice Mureș, Bistrița, Moldova, bazinul superior al Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișurilor, Arieșului, Timișului, bazinele inferioare ale Vișeului, Izei, Turului, Lăpușului, Crasnei, Barcăului, cursul mijlociu și inferior al Timișului, cursurile superioare ale Siretului și Prutului, relativ staționare pe râurile din bazinul hidrografic Bârlad și în scădere pe celelalte râuri.
Creșteri mai însemnate de niveluri și debite datorită propagării s-au înregistrat pe cursurile inferioare ale Turului și Lăpușului.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crişuri, Bârzava, Ialomița, Suceava, Bistriţa, Trotuş, Putna, Rm.Sărat, Buzău, bazinele superioare și mijlocii ale Someșului, Oltului, bazinele superioare ale Crasnei, Barcăului, Mureșului și Jiului.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 30 – 31.10.2017 a fost în creştere,  având   valoarea  de  3800  m3/s,  sub  media multianuală  a  lunii  octombrie  (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creştere pe sectorul Gruia – Cernavodă şi în scădere pe sectorul Hârşova – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 31.10.2017 – 01.11.2017 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someșului, Crișurilor, Begăi, Timișului, Bistriței, cursul mijlociu și inferior al Mureșului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinul hidrografic Bârlad, cele din Dobrogea, bazinul mijlociu și inferior al Prutului, unde vor fi relativ staționare.
Creșteri izolate de niveluri și debite datorită precipitațiilor slabe prevăzute se pot înregistra pe unele râuri mici din vestul, centrul și nordul țării.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi relativ staționar (3800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creştere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi în scădere  pe sectorul  Brăila – Tulcea.