Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 27.10.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 26.10.2018
ora 07.00 – 27.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someșului, Mureșului, Arieșului și Timișului, unde au fost în creștere prin propagare și râurile din bazinele: Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret (exceptând bazinul superior al Bistriței), Prut, bazinul mijlociu și inferior al Jiului și râurile din Dobrogea, unde au fost relativ staționare.
Debitele se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Lăpuș, Crișuri, Arieș, Bârzava, cursurile mijocii ale Someșului și Siretului, cursurile superioare și mijlocii ale Mureșului și Moldovei, cursul superior al Trotuşului, unii afluenți ai Someșului și Mureșului şi mai mici (10-30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice Moravița, Bârlad, Jijia, pe unii afluenţi din bazinul mijlociu și inferior al Oltului și bazinul superior al Argeşului (R. Doamnei, Vâlsan). 
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 26.10 – 27.10.2018 a fost staționar, având valoarea de 1850 m3/s, sub media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectoarele Gruia – Corabia și Oltenița – Tulcea și relativ staționare pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 27.10.2018
ora 07.00 – 28.10.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în general în scădere, exceptând cursurile inferioare ale Someșului, Mureșului și Timișului, unde vor fi în creștere prin propagare și râurile din bazinele: Olt, Vedea, Argeș, Ialomița, Siret, Prut, bazinul mijlociu și inferior al Jiului și râurile din Dobrogea, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile creşteri izolate de niveluri şi debite pe unele râuri mici din nordul țării ca urmare a precipitaţiilor prognozate, slabe cantitativ.
Nivelurile pe râuri la staţiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENŢIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (1850 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi staționare la Gruia şi pe sectorul Zimnicea – Olteniţa şi în ușoară scădere pe sectoarele Calafat – Tr. Măgurele şi Călăraşi – Tulcea.