Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.07.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 07.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș și Nera, unde au fost relativ staționare. Pe cursul inferior al Prutului, debitele au fost în creștere prin propagare. 
Debitele se situează la valori mai mari de 100% din mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Târnava Mică, Timiş, Bârzava, Moravița, Nera, Cerna, Motru, Bârlad, pe afluenții Argeșului și pe afluenții Mureșului inferior, unde se situează la valori cuprinse între 30-90% din mediile multianuale lunare.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Miletin la stația hidrometrică Hâlceni (250+1)-jud.IS.
În interval au fost emise şase ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENŢIONAREA  HIDROLOGICĂ pentru fenomene imediate nr.1 din 07.07.2018 până la ora 14.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 06.07 – 07.07.2018 a fost În scădere, având valoarea de 5400 m3/s, peste media multianuală a lunii iulie (5350 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere la Gruia și pe sectorul Galați – Tulcea și în creștere pe sectorul Calafat – Brăila.
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 07.07.2018 – 08.07.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere datorită precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele: Vișeu, Iza, Tur, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, bazinele superioare și mijlocii ale râurilor: Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș și Olt, bazinele superioare ale Jiului, Argeșului, Ialomiței, Buzăului, Rm. Sărat, Putnei, Trotușului, Bistriței, Moldovei și Sucevei și doar prin propagare pe cursul inferior al Prutului.
Pe celelalte râuri, debitele vor fi în scădere, exceptând Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Jiului și Argeșului și bazinul inferior al Oltului, unde vor fi relativ staționare.
Sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE APĂRARE pe unele râuri din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torenţial şi mai însemnate cantitativ, prognozate.
Intrǎ în vigoare AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 45 din 06.07.2018 începând cu ora 12.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectoarele Gruia  – Calafat şi Galaţi – Tulcea şi în creștere pe sectorul Bechet – Brăila.