Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 14.10.2021 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 13.10.2021 ora 07.00 – 14.10.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, pe cele din Dobrogea, bazinul mijlociu și inferior al Someșului, bazinele inferioare ale Vișeului, Izei și Turului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe căzute în interval s-au mai pot înregistrat și pe alte râuri din sudul, estul țării și zonele de munte.
Debitele se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-90%, mai mari (în jurul și peste mediile lunare) pe cursurile superioare ale Vișeului, Turului, Someșului Mare, Crișului Repede, Someșului Mic, pe unii afluenți ai Mureșului inferior și pe cursul Bârzavei și mai mici (sub 30% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Bega Veche, Tazlău, Rm. Sărat,  Bârlad şi Jijia, pe unii afluenți din bazinul superior al Argeșului şi din bazinele inferioare ale Jiului şi Oltului și pe unele râuri din Dobrogea.
Au fost în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLGICĂ nr. 98 din 12.10.2021 până la ora 12:00 și AVERTIZAREA HIDROLOGICĂ nr. 1 pentru fenomene imediate.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 13.10.2021 – 14.10.2021 a fost în creştere, având valoarea de 2900 m3/s, sub media multianuală a lunii octombrie (3850 m3/s).
În aval  Porţile de Fier debitele au fost în creștere pe sectorul Gruia – Vadu Oii şi relativ staţionare pe sectorul Brӑila – Tulcea. 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.10.2021 ora 07.00 – 15.10.2021 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în creștere ca urmare a precipitațiilor prognozate și propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, Cerna, Vedea, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Crișului Negru, Crișului Alb, Mureșului, Argeșului, Ialomiței, bazinele inferioare ale Turului, Crasnei, Barcăului, Crișului Repede, Oltului și bazinul superior al Jiului, în scădere pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Iza, bazinele superioare ale Turului, Someșului, Someșului Mic, Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Arieșului și Mureșului și relativ staționare pe celelalte râuri.
Mici creșteri de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor slabe prevăzute se mai pot înregistra și pe alte râuri din zonele de munte.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se vor situa sub COTELE DE ATENȚIE.
    
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (3200 m3/s).
Pe tot  aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere.