Back

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 15.05.2019 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 14.05.2019 ora 07.00 – 15.05.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creștere datorită precipitațiilor căzute în interval și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, cursul superior al Prutului, cursul Siretului, cursurile mijlocii și inferioare ale Someșului și Mureșului și cursurile inferioare ale Arieșului, Târnavelor, Begăi, Timișului, Sucevei, Moldovei și Bistriței unde au fost în scădere.
Pe râurile din bazinele hidrografice:Vedea, Argeș, Ialomița și cele din Dobrogea, debitele au fost în general staționare.
Datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, cu caracter torențial, căzute în interval şi propagării s-au produs scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici din Banat și vestul Olteniei cu  creşteri semnificative de niveluri și debite și depăşirea izolată a COTELOR DE ATENŢIE.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+2)-jud. TM.
Debitele se situează  la valori cuprinse între 40-90% din normalele lunare, mai mari ( în jurul şi peste mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb, Mureș (exceptând Arieșul), Bega, Timiș, Bârzava, Caraș, Nera, bazinul superior al Jiului, bazinul superior şi miijlociu al Oltului, pe Siret şi Prut, pe cursurile superioare ale Buzăului şi Trotuşului, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Moldovei şi Bârladului şi pe cursurile inferioare ale Sucevei, Jijiei şi Bahluiului.
Este în vigoare ATENŢIONAREA  HIDROLOGICĂ  nr. 12  din  14.05.2019.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 14.05 – 15.05.2019 a fost în creștere, având valoarea de 7500 m3/s, peste media multianuală a lunii mai (7250 m3/s).   
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în creștere.
 
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 15.05.2019 ora 07.00 – 16.05.2019 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi în  creștere datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, prognozate și propagării, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Rm. Sărat, Putna, Trotuș, bazinele superioare și mijlocii ale Bistriței, Moldovei, Sucevei, Jijiei, Bahluiului și cursul superior al Prutului unde vor fi în scădere.
Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe unele râurile mici din sud – vestul și din zonele de deal și munte din sudul țării.
Rămâne în vigoare ATENŢIONAREA  HIDROLOGICĂ  nr. 12  din  14.05.2019.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere (7800 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în creștere.

News News

Announcements Announcements