Back

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.02.2018 ora 07.00

Situaţia hidrologică pe râuri şi Dunăre în data de 16.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele au fost în creştere ca urmare a precipitaţiilor slabe căzute în interval, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării pe râurile din bazinele hidrografice: Buzău, Rm. Sărat, Putna, Moldova, bazinul superior al Bistriței, cursurile inferioare ale râurilor Bega, Timiș, Bârzava, Olt și afluenții Oltului inferior, Vedea, Teleormanu, cursurile mijlocii și inferioare ale Jiului, Argeșului și afluenților săi, Ialomiței și afluenților săi, în scădere pe râurile din Dobrogea, bazinele superioare ale Jiului, Vedei, Argeșului, Ialomiței și cursul inferior al Mureșului  şi relativ staţionare pe celelalte râuri.
Creşteri izolate de niveluri şi debite ca urmare a precipitaţiilor slabe căzute în interval şi cedării apei din stratul de zăpadă s-au înregistrat și pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte din vestul și nordul țării.
Se situează peste COTELE DE ATENŢIE râurile la stațiile hidrometrice Crasna-Domăneşti (400+27)-jud. SM (sector îndiguit), Pârâul Câinelui-Vârtoapele (200+12)-jud.TR și Glavacioc-Crovu (200+4)-jud.GR.
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării s-au menținut fără modificări importante.
Debitele se situează în general la valori peste mediile multianuale lunare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Tur, Crişuri, Mureș Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna, Prut, Bârlad, cursul superior al Siretului, bazinele superioare ale Crasnei și Barcăului, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului și Jiului, bazinul inferior al râului Bega, unde au valori cuprinse între 30-90% din acestea.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) în intervalul 15.02.2018 – 16.02.2018 a fost în scădere, având  valoarea de 7100 m3/s,  peste  media  multianuală  a  lunii  februarie  (5300 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele au fost în scădere pe sectorul Gruia – Zimnicea și în creștere pe sectorul Giurgiu – Tulcea.
 
 
Prognoza hidrologică pe râuri şi Dunăre în intervalul 16.02.2018 – 17.02.2018 ora 07.00
 
a) RÂURI
Debitele vor fi relativ staţionare, exceptând cursurile inferioare ale râurilor: Jiu, Olt, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Rm. Sărat, Bistrițat şi  Moldova, unde vor fi în creştere prin propagare și cursul inferior al Mureșului, unde vor fi în scădere.
Sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi de munte ca urmare a precipitaţiilor slabe prevăzute şi cedării apei din stratul de zăpadă.
Se va mai situa peste COTA DE ATENŢIE râul Crasna la s.h.Domăneşti (400+10)-jud. SM (sector îndiguit).
Formaţiunile de gheaţă (preponderent gheaţă la maluri, nǎboi, izolat pod de gheaţă) prezente pe râurile din centrul și estul ţării se vor menține fără modificări importante.
 
b) DUNĂRE
Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere (6900 m3/s).
În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere pe sectorul Gruia – Oltenița și  în creștere pe sectorul Călărași – Tulcea. 

News News

Announcements Announcements