Caracterizarea starii raurilor în intervalul 28.09.2022 ora 07.00 – 29.09.2022 ora 07.00

Debitele au fost în creştere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din bazinul hidrografic al Moraviței, cursul mijlociu și inferior al Someșului și cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Begăi, Timișului și Bârzavei.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Caraș, Nera, Cerna, Jiu, bazinele superioare ale Someșului, Argeșului, Ialomiței, bazinele superioare și mijlocii ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor, Mureșului, Begăi, Timișului, Bârzavei și cursul superior al Prutului, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte râuri au fost relativ staționare.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, Jiu, bazinul superior și inferior al Oltului, bazinul mijlociu și infeior al Argeșului, cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei, cursul superior și mijlociu al Bistriței, unii afluenți din bazinul superior al Ialomiței și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Moravița la stația hidrometrică Moravița (250+32) – jud. TM.


Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 01.07.2022 ora 07.00 – 02.07.2022 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice Vișeu, Someșul Mare și bazinul superior al Mureșului unde au fost în creștere datorită, precipitațiilor căzute în interval și propagării.
Creșteri izolate de niveluri și debite ca urmare a precipitațiilor sub formă de aversă căzute în interval s-au înregistrat și pe unele râuri mici din bazinele Crișurilor, Arieșului, Târnavei Mari, bazinele superioare ale Jiului, Buzăului, Bistriței şi  bazinul superior şi mijlociu al Oltului.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și  creșteri mai importante de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din zonele de deal și munte din centru și nord – vestul țării datorită precipitațiilor, sub formă de aversă, cu caracter torențial, mai insemnate cantitativ, căzute în interval.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (50-70% din normalele lunare) pe pe afluenţii Prahovei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele Crişurilor, Begăi, Bârzavei, Moraviței, Caraşului, Nerei, Cernei, Siretului (exceptând cursurile superioare ale Bistriţei, Trotuşului şi Buzăului), Prutului, cursul superior al Mureşului şi afluenții săi, cursurile superioare ale Oltului şi Vedei, pe afluenţii Oltului inferior, Argeşului superior şi pe unele râuri din Dobrogea.
În interval a fost emise pentru fenomene hidrologice imediate o AVERTIZARE și 18 ATENȚIONĂRI.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.