Caracterizarea starii raurilor în intervalul 02.10.2022 ora 07.00 – 03.10.2022 ora 07.00

Debitele au fost în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinul hidrografic al Mureșului, cursurile inferioare ale Izei, Turului, Crișului Alb, cursul mijlociu al Someșului și cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Begăi, Timișului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinele superioare și mijlocii ale Izei, Turului, Crișului Alb, bazinul superior și inferior al Someșului, bazinele superioare ale Crișului Negru, Begăi, Timișului, Prutului, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte au fost relativ staționare.
Creșteri ușoare de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din Maramureș, ca urmare a precipitațiilor, izolat, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, bazinul superior și mijlociu al Jiului, cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei şi Trotuşului, cursul superior şi mijlociu al Bistriţei și unii afluenți din bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 02.07.2022 ora 07.00 – 03.07.2022 ora 07.00

Debitele au fost în general staționare, exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Lăpuș, Bacău, Crișul Repede, bazinele superioare ale Crișului Negru, Crișului Alb, Arieșului, Jiului, Oltului, Dâmboviței, Prahovei, Bistriței, Moldovei, Sucevei, unii afluenți ai Mureșului, Jiului, Oltului și Argeșului, cursurile inferioare ale Someșului, Cernei și cursurile superioare ale Siretului și Prutului, unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării. 
Pe râurile din bazinele hidrografice: Bega, Timiș, bazinul superior și mijlociu al Someșului, bazinul mijlociu și inferior al Arieșului și cursul mijlociu și inferior al Mureșului, debitele au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite cu depășirea COTELOR DE ATENȚIE s-au produs pe unele râuri mici din zonele de munte și de deal din Maramureș, nordul Transilvaniei, Oltenia și nordul Moldovei, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval, sub formă de aversă, cu caracter torențial, mai insemnate cantitativ.
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (50-90% din normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someș, cursul superior al Timișului, afluenții Prahovei, cursurile superioare ale Bistriței și Sucevei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Lăpuș, Crasna, Barcău, Crișul Negru, Crișul Alb,  Arieș, Târnave, Bistra, Moravița, Nera, Cerna, Siret (exceptând cursurile superioare ale Moldovei și Trotuşului), Prut, cursurile superioare şi mijlocii ale Vedei, Ialomiţei, pe unii afluenţi ai Oltului inferior, Argeşului superior şi pe unele râuri din Dobrogea.
În interval s-a situat peste COTA DE ATENȚIE râul Bistrița (afluent al Someșului Mare) la stația hidrometrică Mița (100+10) – jud. BN.
În interval a fost emise trei AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și zece ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 33 din 02.07.2022, până la ora 09:00.