Caracterizarea starii raurilor în intervalul 02.10.2022 ora 07.00 – 03.10.2022 ora 07.00

Debitele au fost în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinul hidrografic al Mureșului, cursurile inferioare ale Izei, Turului, Crișului Alb, cursul mijlociu al Someșului și cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Begăi, Timișului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinele superioare și mijlocii ale Izei, Turului, Crișului Alb, bazinul superior și inferior al Someșului, bazinele superioare ale Crișului Negru, Begăi, Timișului, Prutului, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte au fost relativ staționare.
Creșteri ușoare de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din Maramureș, ca urmare a precipitațiilor, izolat, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, bazinul superior și mijlociu al Jiului, cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei şi Trotuşului, cursul superior şi mijlociu al Bistriţei și unii afluenți din bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 07.07.2022 ora 07.00 – 08.07.2022 ora 07.00

Debitele au fost în general în scădere, exceptând râurile din bazinul hidrografic Vedea, bazinul mijlociu și inferior al Argeșului, cursul Oltului, cursul superior al Putnei, cursurile mijlocii și inferioare ale Jiului, Bistriței și Sucevei, cursurile inferioare ale Turului, Someșului Mic, Arieșului, Târnavelor, Begăi, Timișului, Bârzavei, Trotușului, Moldovei și cursul mijlociu al Mureșului (sector Glodeni – Gelmar), unde au fost în creștere ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării și râurile din bazinele hidrografice: Desnățui, Ialomița, Bârlad, cele din Dobrogea, afluenții Jiului mijlociu și inferior, Prutului mijlociu și inferior, Oltului, bazinele mijlocii și inferioare ale Crasnei, Barcăului și Crișurilor și cursul inferior al Someșului, unde au fost relativ staționare.
Scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, formarea de viituri rapide cu efecte de inundații locale și creșteri mai importante de niveluri și debite s-au produs pe unele râuri mici din Oltenia și Muntenia, datorită precipitațiilor înregistrate sub formă de aversă și cu caracter torențial, izolat mai însemnate cantitativ. 
Debitele medii zilnice se situează la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 30-50%, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe unii afluenţi ai Moldovei (Ozana), Bistriţei (Neagra, Cracău) şi Trotuşului (Uz şi Asău) și pe unii afluenţi din bazinul inferior al Argeșului și din bazinul superior Ialomiței şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Iza, Tur, Crasna, Barcău, Crișuri, Arieș, Târnave, Bistra, Moravița, Nera, Râul Doamnei, Rm. Sărat, Bârlad, Jijia, unii afluenți ai Oltului, cursurile Siretului, Prutului și pe unele râuri din Dobrogea.
În interval au fost emise două ATENȚIONARI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 38 din 07.07.2022.