Caracterizarea starii raurilor în intervalul 02.10.2022 ora 07.00 – 03.10.2022 ora 07.00

Debitele au fost în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe râurile din bazinul hidrografic al Mureșului, cursurile inferioare ale Izei, Turului, Crișului Alb, cursul mijlociu al Someșului și cursurile mijlocii și inferioare ale Crișului Negru, Begăi, Timișului.
Pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Crasna, Barcău, Crișul Repede, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, bazinele superioare și mijlocii ale Izei, Turului, Crișului Alb, bazinul superior și inferior al Someșului, bazinele superioare ale Crișului Negru, Begăi, Timișului, Prutului, debitele au fost în scădere, iar pe celelalte au fost relativ staționare.
Creșteri ușoare de niveluri și debite s-au înregistrat pe unele râuri mici din Maramureș, ca urmare a precipitațiilor, izolat, căzute în interval.
Debitele se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienți moduli cuprinși între 30-90% din normalele lunare, mai mari (în jurul și peste normalele lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur, Someș, Crasna, Barcău, Crișuri, Mureș, Bega, Timiș, Bârzava, Moravița, Caraş, Nera, bazinul superior și mijlociu al Jiului, cursurile superioare ale Sucevei, Moldovei şi Trotuşului, cursul superior şi mijlociu al Bistriţei și unii afluenți din bazinele superioare ale Argeșului, Ialomiței și mai mici (sub 30% din mediile multianuale lunare) pe râurile din bazinele hidrografice: Tazlău, Rm. Sărat, Bârlad şi Jijia.
Nivelurile pe râuri la stațiile hidrometrice se situează sub COTELE DE ATENȚIE.

Înapoi

Caracterizarea starii raurilor în intervalul 30.07.2022 ora 07.00 – 31.07.2022 ora 07.00

Debitele au fost în general în creștere, ca urmare a precipitațiilor căzute în interval și propagării pe  exceptând râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Târnave, Vedea, Rm. Sărat, Bârlad, Prut, bazinele mijlocii și inferioare ale Someșului, Argeșului, Ialomiței, bazinele inferioare ale Jiului, Oltului, Bistriței, cursul Siretului și unele râuri din Dobrogea, unde au fost staționare. Pe cursul inferior al Mureșului debitele au fost în scădere.
Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide cu efecte de inundaţii locale şi creşteri semnificative de debite şi niveluri s-au înregistrat pe unele râuri mici din Maramureș, Crişana, Transilvania, Banat și Moldova, ca urmare a precipitațiilor torențiale căzute în interval, sub formă de aversă, izolat, mai însemnate cantitativ.
Debitele medii zilnice se situează în general la valori sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli mai mici de 30%, mai mari (între 30-70%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vișeu, Someşul Mare, Someșul Mic, Bega, Jiu (exceptând Amaradia), Prahova, bazinul superior al Mureșului, bazinul superior și mijlociu al Oltului, Buzăului, bazinul superior al Argeșului, bazinul mijlociu și inferior al Trotușului, cursul Siretului, cursul mijlociu al Bistriței. 
Cele mai mari valori (peste normalele lunare) se înregistrează izolat în bazinele superioare ale Bistriței, Trotușului, bazinele inferioare ale Buzăului, Prutului, bazinul mijlociu și inferior al Putnei, cursurile râurilor Bratia, Argeșel, cursurile superioare Mureșului, Prahovei și pe unele râuri din Dobrogea (Topolog, Hamangia).
În interval au fost emise şapte AVERTIZĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate și şaşe ATENȚIONĂRI HIDROLOGICE pentru fenomene imediate.
Este în vigoare ATENȚIONAREA HIDROLOGICĂ nr. 41 din 30.07.2022.
În interval s-au situat peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice: Timiş - Dâmbul Morii (100+20)-jud.BV şi R. Târgului - Voina (120+18)-jud. AG.
Se situează peste COTA DE ATENȚIE râul Topolog la stația hidrometrică Saraiu (300+30)-jud. TL.