Înapoi

Prognoza hidrologica lunara pentru intervalul decembrie 2017- februarie 2018

  • Râuri interioare:

În luna decembrie 2017 regimul hidrologic se va situa peste mediile multianuale lunare pe Vişeu, Iza şi Tur şi sub normalele lunare pe celelalte râuri, cu  valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Ialomiţa, Buzău, Trotuş, Bistriţa şi pe râurile din Dobrogea şi mai mici (30-50%) pe afluenţii Oltului inferior, pe râurile din bazinele Vedei şi Bârladului şi pe afluenţii Prutului.

 Începând din a doua decadă a lunii decembrie este posibilă apariţia formaţiunilor incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, ace de gheaţă, curgeri de năboi- zăpadă îngheţată în albie) pe unele râuri din zona de munte din nordul şi centrul ţării, care se vor extinde şi intensifica treptat şi în alte bazine hidrografice.

            În luna ianuarie 2018 regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mari (80-100%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur şi Ialomiţa şi mai mici (30-50%) pe  râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Motru, Olt inferior, Vedea, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

            În luna februarie 2018 regimul hidrologic se va situa sub mediile multianuale lunare, cu coeficienţi moduli cuprinşi între 50-80%, mai mici (sub 50% din normalele lunare) pe  râurile din bazinele hidrografice: Caraş, Nera, Cerna, Motru, Olt inferior, Vedea, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

            În lunile ianuarie şi februarie 2017 formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, curgeri de năboi şi sloiuri, blocaje de gheţuri) vor avea extinderi şi intensităţi variabile, mai ales pe râurile din zona de munte din nordul, estul şi centrul ţării, fiind frecvent podul de gheaţă pe râurile mici. În funcţie de evoluţia temperaturilor şi a precipitaţiilor, formaţiunile de gheaţă vor putea produce prin evoluţia lor blocaje de gheţuri pe unele sectoare de râu, care pot determina variaţii semnificative de niveluri, îndeosebi pe unele râuri din bazinele hidrografice: Bistriţa, Olt, Mureş, Vişeu, Iza şi Someş.

  • Fluviul Dunărea

Pe baza elementelor statistice de medie şi lungă durată a fost elaborată  prognoza debitelor medii şi extreme lunare pe Dunăre la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) pentru intervalul decembrie 2017- februarie 2018, valori prezentate în tabelul de mai jos:

 

Decembrie 2017

Ianuarie 2018

Februarie 2018

m.a.

 

m.a.

             

m.a.

 

Q maxim (mc/s)

 

6000

 

5500

 

5200

Q mediu (mc/s)

5200

4800

4950

4200

5300

4200

Q minim (mc/s)

 

4000

 

3000

 

3200

De asemenea, în tabel, în coloana "m.a." sunt prezentate valorile medii multianuale ale debitelor corespunzătoare lunilor  decembrie,  ianuarie şi februarie.

Aceste prognoze de lungă durată se vor actualiza prin prognozele de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se prognozează posibilitatea depăşirii COTELOR DE APᾸRARE, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei hidrologice şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.


Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri