Proiectul Restore

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a participat, in perioada 2011-2013, in calitate de subcontractant al DLG - Serviciul Guvernamental pentru Gospodarirea Teritoriului si Apelor (DLG - Government Service for Land and Water Management) din Olanda, in cadrul proiectului RESTORE (Rivers: Engaging, Supporting and Transferring knOwledge for Restoration in Europe) aplicatie nr. LIFE09 INF/UK/000032 (http://www.restorerivers.eu/).

Liderul de proiect  a fost  Agenţia de Mediu din Anglia & Wales. Institutul Finlandez de Mediu - Syke (Finlanda), Centrul Italian de Restaurare a Râurilor - CIRF (Italia) Centru de Restaurare a Râurilor - RRC (Marea Britanie) şi DLG (Olanda) au  coordonat  activităţile regionale ale proiectului: Syke - regiunea de nord, CIRF - regiunea de sud, RRC - regiunea de vest şi DLG - regiunea de centru şi est. INHGA, în calitate de subcontractant al DLG,  a contribuit la activităţile aferente regiunii central-est europene (România, Ungaria şi Bulgaria).

Scopul principal al proiectului RESTORE  a fost  dezvoltarea şi diseminarea celor mai bune practici existente în Europa, în domeniul restaurării cursurilor de apă.

Una dintre activităţile importante ale proiectului RESTORE a fost diseminarea celor mai bune practici de restaurare a cursurilor de apă în cadrul seminariilor şi conferinţelor internaţionale. Prin organizarea acestor evenimente şi prin sintetizarea celor mai bune practici europene în domeniul restaurării cursurilor de apă, proiectul RESTORE a constituit  un bun prilej de schimb de experienţă între specialiştii din diferitele zone şi ţări ale Europei. 
Un alt obiectiv  important al proiectului a fost crearea bazei de date River Restoration-Wiki DATABASE, care cuprinde informaţii privind proiecte existente de restaurare a râurilor din întrega Europă. Aceasta baza de date este accesiblă publicului constituind un instrument eficient de transfer al cunoştinţelor de restaurare a cursurilor de apă.

INHGA a contribuit la popularea bazei de date WIKI cu proiecte atât din zonele de Centru și de Est ale Europei (Ungaria, România și Bulgaria) cât și din zonele de Nord, Vest și Sud.
Actiunea a constat din realizarea  a doi pasi:
    1. Identificarae si colectarea proiectelor de reconstructie a raurilor din Estul Europei  si introducerea lor in baza de date WIKI;
    2. Introducerea a cca 500 de proiecte din cele patru regiuni din Europa  in baza de date WIKI.

Figura 2. Harta cu studii de caz


Colectarea proiectelor de reconstructie a raurilor din Estul Europei ( acoperind Ungaria, Romania si Bulgaria) s-a facut cu ajutorul reprezentantilor din aceste tari. 
In prezent WIKI Data Base cuprinde cca 700 de poiecte de reconstructia raurilor din diferite tari ale Europei si este deschisa in vederea completarii cu alte proiecte.

In continuare se prezinta cateva studii de caz din Romania care au fost introduse in WIKI data base.

Figura 3. The Wiki DATABASE

Figura 4- Cateva  proiecte de reconstructie a raurilor din  Romania introduse in  Wiki database

Un exemplu de studiu de caz din  Romania este aratat  in figura 5

Figura 5 - Ciobarciu Wetland Project (Romania)


Proiectul  RESTORE  a constituit un bun prilej  pentru:
1.    Diseminarea celor mai bune practici in domeniul reconstructiei raurilor in tarile din Europa;
2.    Impartasirea  si promovarea celor mai bune practici prin platforma creata pentru proiectul RESTORE  - WIKIdatabase  (700 studii de caz  in intreaga Europa);
3.    Gasirea de noi parteneri pentru dezvoltarea  de proiecte viitoare.


References
http://www.restorerivers.eu

 


Noutăți Noutăți

Anunțuri Anunțuri